Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe a nadwrażliwość – różnice i znaczenie

Nietolerancje pokarmowe, obok alergii, są jedną z głównych form nadwrażliwości pokarmowej. Nadwrażliwość pokarmowa to reakcja organizmu na pokarmy, które dla zdrowych osób są nieszkodliwe, ale u osób z nietolerancją mogą wywoływać szereg nieprzyjemnych objawów. Współpraca z dietetykiem specjalizującym się w nietolerancjach pokarmowych może pomóc w zidentyfikowaniu i wykluczeniu produktów, które wywołują te reakcje.

Niskie żelazo, niska ferrytyna

Dieta sibo eliminacja low fodmap

dieta na płaski brzuch

Jak dietetyk pomaga w nietolerancjach pokarmowych?

Każdy dietetyk zajmujący się problematyką nietolerancji pokarmowych, w tym przy stosowaniu diety low FODMAP, zaleca unikanie produktów, które mogą wywoływać niepożądane reakcje w organizmie. Dostosowanie diety do indywidualnych potrzeb jest kluczowe, zwłaszcza w przypadku problemów takich jak zespół jelita drażliwego.

Jakich produktów unikać przy diecie low FODMAP i nietolerancjach pokarmowych?

Podczas stosowania diety low FODMAP, która jest często zalecana osobom z zespołem jelita drażliwego, ważne jest, aby unikać produktów o wysokiej zawartości fermentujących węglowodanów (FODMAP). Oto lista produktów, których należy unikać:

Oligosacharydy (fruktany i galaktany):

Disacharydy (laktoza):

Monosacharydy (fruktoza):

Poliole (sorbitol, mannitol, ksylitol, maltitol):

Poznaj swoje nietolerancje pokarmowe

Zrozumienie własnych nietolerancji pokarmowych to klucz do lepszego zdrowia i codziennego komfortu. Wiele osób zmaga się z nieprzyjemnymi objawami, takimi jak bóle brzucha, wzdęcia, zmęczenie czy problemy skórne, nie zdając sobie sprawy, że mogą być one wynikiem nadwrażliwości na określone składniki pokarmowe, o czym wiele razy już przekonałam się jako dietetyk. Nietolerancje pokarmowe nie muszą utrudniać życia, o ile dobrze je poznasz i będziesz wiedzieć, czego unikać.
Wiedza o nietolerancjach pomaga również zapobiegać długoterminowym konsekwencjom zdrowotnym, takim jak przewlekłe stany zapalne czy niedobory składników odżywczych. Niestety, wiele osób nie jest świadomych swoich nietolerancji, ponieważ objawy mogą być niespecyficzne lub pojawiać się z opóźnieniem, co utrudnia ich połączenie z konkretnymi pokarmami. Pomagam moim pacjentom i pacjentkom identyfikować takie problemy i wdrażać dietę, po której nie będą pojawiać się nieprzyjemne dolegliwości.

i dowiedź się więcej na temat żywienia relacji z jedzeniem co jeść gdy męczą Cię problemy jelitowe