Dieta FODMAP

Dieta FODMAP

Co to jest FODMAP? Skrót ten oznacza z ang. – “Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols”, – czyli „fermentujące oligo- di- i monosacharydy oraz poliole”. Jest to grupa łatwo fermentujących węglowodanów, których organizm nie jest w stanie rozłożyć i wchłonąć w jelicie cienkim.

Niskie żelazo, niska ferrytyna

Dieta sibo eliminacja low fodmap

dieta na płaski brzuch

Kiedy stosujemy dietę FODMAP?

Dieta fodmap (inaczej: dieta low FODMAP) choć stosowana jest w różnych schorzeniach przewodu pokarmowego, to jej działanie najlepiej jest udokumentowane wśród pacjentów z zespołem jelita drażliwego (IBS). Do pozostałych schorzeń, w których powszechnie rekomenduje się dietę low FODMAP zaliczyć można:
SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth) – to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Stanowi zespół objawów ze strony układu pokarmowego, ze względu na obecność bakterii, które powinny być w jelicie grubym, a przedostały się do jelita cienkiego.
Czynnościowe biegunki i zaparcia, zaparcie czynnościowe (ZC) – to choroba jelit, w której przeważają objawy utrudnionej, występującej rzadko lub niepełnej defekacji. Chorzy na ZC nie powinni spełniać kryteriów IBS. Bóle brzucha i/lub wzdęcia mogą występować, ale nie jako objawy dominujące. Dieta powinna wyciszyć objawy, tak jak przy IBS.
Rozpoczęcie omawianej diety to proces przechodzenia etapów, które powinny być stopniowe. Wyróżniamy następujące etapy diety fodmap:
Etapy diety pozwalają na zidentyfikowanie, które grupy FODMAP wywołują u pacjenta największe dolegliwości, umożliwiając dostosowanie diety do indywidualnych potrzeb.
Wprowadzanie diety low FODMAP zawsze powinno być poprzedzone szczegółowym wywiadem zdrowotno-żywieniowym. Lekarz na podstawie kryteriów IV rzymskich może zdiagnozować IBS i zalecić dietę o niskiej zawartości FODMAP. Eliminujemy z diety pacjenta węglowodany FODMAP, które fermentują w jelitach powodując wzdęcia i gazy.

Ile trwa dieta FODMAP?

Jak wspomniano fazy diety FODMAP są trzy. Pierwsza eliminacyjna – dieta fodmap powinna trwać między 2 a maksymalnie 8 tygodni. Podczas tej fazy diety pacjent powinien poczuć się lepiej, ograniczane są problematyczne węglowodany. Węglowodany FODMAP czyli produkty zbożowe, produkty mleczne, warzywa krzyżowe. Produkty pochodzące od zwierząt, w tym mięso, jaja, mięso ryb w tej fazie diety low fodmap są bezpieczne.
Po kilku tygodniach diety low fodmap gdy układ pokarmowy jest spokojny i można ponownie wprowadzać produkty zawierające FODMAP. Najlepiej rozpocząć od produktów zawierających tylko jeden wysoko fermentujący węglowodan. Należą do nich: fruktoza, laktoza, poliole, GOS i fruktany. W tym etapie żywienia, weryfikowana jest tolerancja pokarmowa. Dzięki stałej współpracy z dietetykiem, już na tym etapie diety możliwa jest weryfikacja przyczyn objawów IBS.
Gdy któryś z powyższych produktów wywoła niepożądane objawy ze strony układu pokarmowego, należy natychmiast przerwać dalsze testowanie i wrócić do I fazy (eliminacja), aby uspokoić układ pokarmowy. Na konsultacjach dietetycznych pacjenci często prowadzą dzienniczek żywieniowy, który ułatwia identyfikację przyczyny wzdęć, gazów, bólów brzucha. Po dokładnej analizie dzienniczka ze wszystkich testowanych produktów, dietetyk kliniczny przygotowuje docelowy plan żywienia.
Etap personalizacji diety jest ostatnim w diecie fodmap. Najczęściej przyczyną nietolerancji są fruktany zawarte w produktach zbożowych. Docelowa dieta zawiera produkty wykluczające składniki, które powodowały reakcje ze strony układu pokarmowego, tak aby pacjent mógł czuć się dobrze w codziennym życiu. Należy również zwrócić uwagę na edukację pacjenta po tej fazie diety, tak aby pacjent sam mógł komponować swój jadłospis, nie wywołując objawów zespołu jelita drażliwego.
Cały proces diety low FODMAP trwa od 4 do 6 miesięcy. Wiele zależy od samopoczucia pacjenta, długości I fazy, dostępności produktów i zaangażowania pacjenta. Dietetyk kliniczny wspiera pacjenta na każdym z etapów diety. Jest to koniecznie, aby pacjent podejmował kolejne, niełatwe kroki w dążeniu do weryfikacji nietolerancji.

Rozwiązanie na problemy jelitowe istnieje: dieta FODMAP

Problemy jelitowe, takie jak wzdęcia, bóle brzucha, gazy czy biegunki, potrafią skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie, wpływając na jakość życia i samopoczucie. Jednak rozwiązanie na te dolegliwości naprawdę istnieje – jest nim dieta FODMAP. Dieta ta, oparta na eliminacji łatwo fermentujących węglowodanów, pozwala na zmniejszenie objawów związanych z zaburzeniami trawiennymi, takimi jak zespół jelita drażliwego (IBS) czy SIBO (rozrost bakteryjny jelita cienkiego). Dzięki precyzyjnie opracowanym etapom – eliminacji, reintrodukcji i personalizacji – dieta FODMAP pozwala nie tylko na wyciszenie objawów, ale także na lepsze zrozumienie indywidualnych nietolerancji pokarmowych.
Wdrożenie tej diety wymaga cierpliwości i dokładności, ale jest to inwestycja w zdrowie jelit i poprawę ogólnego samopoczucia. Co najważniejsze, dieta FODMAP nie jest tylko rozwiązaniem na chwilę, ale sposobem na długoterminowe utrzymanie równowagi w układzie trawiennym, wspierając zdrowie jelit i wprowadzając nowe, zdrowe nawyki żywieniowe. Uczysz się, czego nie toleruje Twój organizm i jak zachować harmonię w układzie trawiennym.

i dowiedź się więcej na temat żywienia relacji z jedzeniem co jeść gdy męczą Cię problemy jelitowe